15 филми на ужасите, базирани на истински истории

15 филми на ужасите, базирани на истински истории

Какво е по-страшно от филм на ужасите? Филм на ужасите, базиран на истинска история, очевидно. От серийни убийци до необясними свръхестествени преживявания, ето истинските (и уж истински) вдъхновения зад 39 филма на ужасите. Не забравяйте да погледнете под леглото си, преди да спите тази вечер. Всъщност … може да искате да заключите всички врати и прозорци и да споделите местоположението си с целия си проклет групов чат. За всеки случай.

1. Послания от мрака (2002)

null
Разследвайки загадъчните обстоятелства около смъртта на съпругата си, Джон Клайн се натъква на тайната за страховито същество, вещаещо смърт на всеки, който го види. Джон открива връзка между свръхестественото създание и градче в западна Вирджиния, където хората са в плен на парализиращ страх. Те са преследвани от странни видения, злокобни предчувствия и усещането, че нещо ги наблюдава.

2. Хрътките на любовта (2016)

null
Действието се развива в предградията на Пърт, чиито жители са в неведение, че поредица жени намират смъртта си от ръцете на серийните убийци Джон и Евелин Уайт. След невинна лоша преценка Вики Малоуни е отвлечена от страховитата двойка. Изправена пред неизбежната си предстояща смърт, Вики осъзнава, че за да оцелее, трябва да настрои Джон и Евелин един срещу друг…

3. Хенри: Портретът на един сериен убиец (1990)

null
Хенри е скитник, който не може да намери място и посока в живота си. Той обикаля из страната и извършва серия от брутални убийства. Това, че между тях няма никаква връзка и ясен мотив му позволява да се измъква успешно от тръгналите по следите на неизвестния убиец детективи. Когато Хенри пристига в Чикаго обаче, той решава да се установи в една къща със сестра си и старата си дружка от затвора Отис.

4. Детска игра (1988)

null
Никой не вярва на 6-годишния Анди, когато той започва да твърди, че любимата му нова кукла Чъки е жива. И когато бавачката на Анди мистериозно пада през прозореца на дома му от шестия етаж, момчето споделя с родителите си простата истина – „Чъки го направи“.

5. Изключително лош, шокиращо зъл и подъл (2019)

null
Сценарият на филма разказва за нездравите отношения между печално известния убиец Тед Бънди и приятелката му Елизабет Клопфер. Бънди е харизматичен, привлекателен, общува с лекота с жени, което много му помага в търсенето на нови жертви (всичките убити от него момичета са около 30). Елизабет дълго време не вярва, че той е извършил зверствата и отрича Бънди да е замесен в случаите, но въпреки това, на края сама предава престъпника на полицията.

6. В открити води (2003)

null
В търсене на така необходимата им почивка, Сюзан и Даниел се отправят на пътешествие към тропически остров. По време на гмуркане на километри от брега, ръководителят на експедицията сбърква при броенето и ги изоставя насред океана. Докато часовете минават двамата осъзнават, че не са сами, когато перка на акула разцепва повърхността на водата. През следващите двадесет и четири часа те трябва да се борят, за да останат на повърхността и живи, сред заобикалящите ги мили вода.

7. Кошмари на Елм Стрийт (1983)

null
Нанси сънува кошмари за страшна ужасяваща фигура с ръкавица и остри като бръснач пръсти. Съвсем скоро тя разбира, че и приятелите ѝ имат подобни сънища. Но когато смъртта на няколко деца потриса всички Нанси започва да се интересува защо нараняванията от сънищата се оказват реални и кой е този ужасяващ образ. Откривайки тайната самоличност и връзката между децата от улица Елм, момичето пренася чудовището в реалния свят за да го унищожи.

8. Дамър (2002)

null
Филмът се базира върху историята на серийния убиец Джефри Дамър – човекът, който превръща своите тъмни фантазии в ужасяваща действителност. Ролята на Дамър е звездният миг за Джеръми Ренър, който попада сред номинираните за наградата “Независим дух”. Филмът е завръщане за режисьора Дейвид Джейкъбсън, който не е снимал цели 8 години след дебюта си “Criminal”. Сред останалите звезди в каста са номинирания за “Оскар” Брус Дейвисън и красавецът от “Грозната Бети” Мат Нютън.

9. Избави ни от злото (2014)

null
Ралф Сарчи е полицай в нюйоркската полиция, който започва работа по странни случаи в момент, когато има и редица лични проблеми. Сарчи започва да се консултира с авангардния свещеник Мендоса, който има опит с практиките на екзорсизъм. Двамата трябва да се справят с ужасящи и демонични сили, които тероризират града. Филмът е вдъхновен от книга, която описва истинските преживявания на нюйоркски полицай.

10. Психо (1960)

null
Марион и Сам са годеници, но не могат да се оженят, защото нямат достатъчно пари. Марион краде голяма сума от работодателя си и тръгва с кола към Сам. Силен дъжд я принуждава да се отбие в крайпътен мотел със странна и зловеща външност. Вечерта, докато е под душа, тя е убита. Мярка се женска фигура. Сестрата на убитата, Лайла, изпраща частен детектив по следите й, който не се завръща. В мотела пристигат Сам и Лайла, които се опитват да разбулят истината.

10. Писък (1996)

null
Синди е следващата плячка на сериен убиец на тинейджъри, носещ зловещ и ужасяващ костюм, маска и нож. Играещ си по телефона с жертвите си и изплашващ ги до смърт, убиецът избива гимназистки една след друга и само тази която е успяла да му се изплъзне – Синди-може да го спре…

11. Ужасът в Амитивил (2005)

null
Джордж и Кати Луц се нанасят в елегантна старинна къща заедно с трите си деца. Новият дом е точно това, за което са си мечтали. Само че има една подробност, за която никой не ги е уведомил – тази къща е станала сцена на жестоко убийство. Най-големият син на семейство Дефео, предишните собственици, е застрелял в леглата им родителите си, двамата си братя и двете си сестри.

12. Заклинанието (2013)

null
Действието на филма е в щата Роуд Айлънд, а сюжета проследява двойката Едуард и Лорейн Уорън, които са едни от най-известните и уважавани изследователи на паранормалните явления в Съединените щати. Най-новата им задача ги изпраща в отдалечена фермерска къща в която живее седемчленното семейство на Керълин и Роджър. Керълин е убедена, че къщата е обладана от призрачни същества и твърденията й се превръщат в идеалната възможност за Едуард и Лорейн да изпробват всичките си техники и знания за връзка с отвъдното. Но скоро става ясно, че демоничните сили са много по-могъщи.

13. Дяволът в Емили Роуз (2005)

null
Емили Роуз е била обикновена тийнейджърка, станала мишена на ужасяващи демонични сили, които разтърсват целия град и измъчват душата й. Но била ли е тя, както вярват мнозина, обладана? В опит да изчисти името на духовника, който е гонил духовете от Емили, скептична адвокатка с изненада открива, че мощните спиритични сили, може би действително съществуват. Тази мъчителна история е като повтарящ се кошмар, от който няма събуждане.

14. Заклинателят (1973)

null
Отец Мерин е на археологически разкопки в древния град Хатра, Ирак. Той е предупреден, че малка фигурка, намерена при разкопките наподобява дяволско създание. По-късно той отива при статуята на Пазузу – повелител на демоните на вятъра от асирийската и вавилонската митология. Когато се завръща в родината си, Пазузу обладава младо момиче.

15. Сиянието (1980)

null
Джак Торънс пристига в луксозен уединен хотел със съпругата си и сина си, където е нает като пазач извън сезона. Торънс е тук за първи път – или не? Отговорът се крие в призрачно изкривеното време, пораждащо лудост и убийство.